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April 2021 CMS Quarterly OASIS Q&As 
 

Category 2 
 

(This serves as an updated reply to October 2020 CMS Quarterly OASIS Q&A Question 4) 
Question 1: With the CARES Act, physician assistants, nurse practitioners, and clinical nurse specialists 
are now allowed to certify a patient’s need and eligibility for home health services. Is this update 
permanent? Even after the Public Health Emergency (PHE) ends will these practitioners be allowed to 
order home care services?  
 
Answer 1: Yes, even after the COVID-19 PHE ends, per the Coronavirus Aid, Relief, and Economic 
Security Act or the CARES Act (Public Law 116-136), nurse practitioners, physician assistants and clinical 
nurse specialists are allowed, where not prohibited by State Law, to certify their patient’s need and 
eligibility and provide orders for home health services.  
 
 

Category 4b 
 

M1060 
Question 2: If a patient’s height was not measured within the Start of Care (SOC) assessment 
timeframe for M1060a - Height is it okay to use a height that was measured on day 6? 
 
Answer 2: To be compliant the SOC/ROC assessment must be completed by the end of the assessment 
timeframe.  If a patient’s height cannot be measured during the assessment timeframe, and no agency-
obtained height from a documented visit conducted within the previous 30-day window is available, 
enter a dash (-) to indicate “no information” for M1060a - Height.  CMS expects dash use to be a rare 
occurrence. 
 
M1600 
Question 3: Is M1600 - Has this patient been treated for a Urinary Tract Infection in the past 14 days, 
only coded as “1-yes” when the patient is being treated for a confirmed Urinary Tract Infection (UTI)?  
 
In the OASIS Guidance Manual, the Response Specific Instructions for M1600 state to “Enter Response 
1 – Yes, when the patient has been prescribed an antibiotic within the past 14 days specifically for a 
confirmed or suspected UTI.”  
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However, CMS OASIS Q&A Category 4b, Q116.6 states: “The physician must determine the diagnosis 
of a UTI, in order to select Response ‘1-Yes’. A UTI is not assumed to be present based on the 
presentation of a symptom(s).” 
 
Should we be coding M1600 as response “1-Yes” for a confirmed or suspected UTI as stated in the 
guidance in the OASIS Guidance Manual, or just when the UTI diagnosis is confirmed per Q116.6?  
 
Answer 3: M1600 - Urinary Tract Infection reports if the patient has been treated for a urinary tract 
infection (UTI) in the past 14 days.   
 
As instructed in the Guidance Manual, enter response “1 – Yes,” when the patient has been prescribed 
an antibiotic within the past 14 days specifically for a confirmed or suspected UTI.  
 
At times, CMS provides new or refined instruction that supersedes previously published guidance.  
 
GG0130C 
Question 4: If a patient does not need to void and/or have a bowel movement during the day of 
assessment, should an “activity not attempted” code be used for GG0130C - Toileting Hygiene? 
 
Answer 4: The intent of GG0130C - Toileting Hygiene is to assess and code the level of assistance 
required to complete perineal hygiene and clothing management (including undergarments and 
incontinence briefs) before and after voiding or having a bowel movement. If managing an ostomy, 
include wiping the opening of the ostomy or colostomy bag but not managing equipment.  
 
The toileting hygiene activity can be assessed and coded regardless of the patient’s need to void or have 
a bowel movement at the time of the assessment. 
 
If the patient does not void or have a bowel movement on the day of assessment, assess the patient’s 
toileting hygiene performance based on direct observation of patient function, assessment of ability to 
complete similar activities, patient/caregiver report or collaboration with other agency staff. 
 
Use clinical judgment to determine if the information gathered allows the clinician to adequately assess 
the patient’s ability to complete the activity of toileting hygiene.  If the clinician determines that the 
information from observation and report is adequate, code based on the type and amount of assistance 
the patient required to complete the activity. 
 
Use of an “activity not attempted” code should occur only after determining that the activity is not 
completed, and the performance code cannot be determined based on patient/caregiver report, 
collaboration with other agency staff, or assessment of similar activities. 
 
GG0170G 
Question 5: Can you code GG0170G - Car Transfer with a performance code if the patient transfers 
into the back seat or into a long sitting position because of medical restrictions? 
 



Answer 5: The intent of GG0170G - Car Transfer is to assess the patient’s ability to transfer in and out of 
a car or van on the passenger side.  

Clinical judgment may be used to determine if a transfer in and out of the back seat is an acceptable 
alternative to meet the intention of this activity. The car transfer could still be completed while 
accommodating medical restrictions, such as long sitting. 

GG0170I, GG0170J, GG0170K, GG0170L 
Question 6: If we have a patient that requires a therapist to provide steading assistance/contact guard 
assist and manage an oxygen tank while the patient is ambulating how would the GG0170 walking 
activities be coded?  

Answer 6: The intent of the GG0170 walking items is to assess the patient’s ability, once standing, to 
safely walk the stated distances and circumstances in each item. 

If the helper is required to manage the oxygen tank and/or oxygen tubing and/or provide steadying 
assistance/contact guard, to allow the patient to complete an activity safely, code 04 - Supervision or 
touching assistance. 

GG0170I 
Question 7: During the SOC, the PT initiates treatment by providing a new walker, instructing in its 
use, and offering cues for proper technique. The patient then walked 10 feet with moderate 
assistance. How should GG0170I - Walking 10 feet be coded? Would it be with an “activity not 
attempted code” or would it be coded based on the patient’s ability after the PT provided the walker 
and instruction? 

Answer 7: At SOC/ROC, the GG0130 and GG0170 Self-Care and Mobility performance codes are to 
reflect the patient’s baseline ability to complete the activity, prior to the benefit of services provided by 
your agency staff. 

The patient may be assessed based on the first use of an assistive device or equipment that has not 
been previously used. The clinician would provide assistance, as needed, in order for the patient to 
complete the activity safely, and code based on the type and amount of assistance required, prior to the 
benefit of services provided by your agency staff. “Prior to the benefit of services” means prior to 
provision of any care by your agency staff that would result in more independent coding. 

Introducing a new device should not automatically be considered as “providing a service.” 

Whether a device used during the clinical assessment is new to the patient or not, code based on the 
type and amount of assistance that is required for the patient to complete the activity prior to the 
benefit of services provided by your agency staff. 
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Communicating an activity request (“Can you walk to the door?”) would not be considered verbal 
cueing. If additional prompts are required in order for the patient to safely complete the activity (“Stay 
closer to your walker,” etc.), the assessing clinician may need to use clinical judgment to determine the 
most appropriate code, utilizing the Coding Section GG Activities Decision Tree 
(https://www.cms.gov/Medicare/Quality-Initiatives-Patient-Assessment-Instruments/IRF-Quality-
Reporting/Downloads/GG-Self-Care-and-Mobility-Activities-Decision-Tree.pdf). 

 

 

https://www.cms.gov/Medicare/Quality-Initiatives-Patient-Assessment-Instruments/IRF-Quality-Reporting/Downloads/GG-Self-Care-and-Mobility-Activities-Decision-Tree.pdf
https://www.cms.gov/Medicare/Quality-Initiatives-Patient-Assessment-Instruments/IRF-Quality-Reporting/Downloads/GG-Self-Care-and-Mobility-Activities-Decision-Tree.pdf
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