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Category 2 
 

Question 1: An RN goes to a patient home for an anticipated discharge visit. The patient agrees to 
discontinuing home care services but declines going through the full assessment of items on the 
OASIS. May this clinician still complete the discharge OASIS in collaboration with other disciplines that 
have seen this patient within the past 5 days prior to the date of this visit? 

Answer 1: The Discharge comprehensive assessment requires a patient encounter and assessment from 
a qualified clinician per the Medicare CoP §484.55. 
 
The RN may complete the discharge comprehensive assessment including OASIS document based on 
information from their last visit. The assessing clinician may supplement the discharge assessment with 
information documented from patient visits by other agency staff that occurred in the last 5 days that 
the patient received visits from the agency. The “last 5 days that the patient received visits” are defined 
as the date of the last patient visit, plus the four preceding days. 

 
Question 2: Historic OASIS guidance directs agencies to complete a transfer OASIS (RFA 7 - Transferred 
to an inpatient facility - patient discharged from agency) under the following unique circumstances:  

• A patient dies less than 24 hours after being admitted to an inpatient facility, or, 
• A patient dies in the emergency room (ER), or,  
• A patient dies in outpatient surgery.  

This means that to meet the new quality measure, Transfer of Health Information to Provider, an 
agency must send a medication list to the subsequent provider, even for a patient that had died in 
one of these unique circumstances. Please clarify if this guidance will be modified to accommodate 
the intent of the Transfer of Health Information to Provider quality measure. 

Answer 2: Yes, to satisfy the intent of the Transfer of Health Information to Provider quality measure, 
the guidance related to use of RFA 7 in the unique circumstances referenced is being modified.  Effective 
immediately, do not use RFA 7 - Transferred to an inpatient facility - patient discharged from your 
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agency when a patient dies less than 24 hours after being admitted to an inpatient facility, or when a 
patient dies in the emergency room (ER), or when a patient dies in outpatient surgery or in the care of 
the recovery room after outpatient surgery.  Effectively immediately, use RFA 8 - Death at home for 
these circumstances.  

Continue to use RFA 7 - Transferred to an inpatient facility - patient discharged from your agency when a 
patient is transferred from your agency for a qualifying inpatient stay and return to your agency is not 
expected. A qualifying inpatient stay is defined as a patient being admitted to an inpatient facility for 24 
hours or more for reasons other than diagnostic testing. 

Question 3: Please provide clarification on what it means that occupational therapists (OTs) can 
complete the Start of Care (SOC) OASIS for rehab cases. Does this mean that OT’s establish eligibility 
for home care services? Are they allowed to be a stand-alone service from the SOC? 

Answer 3: The Medicare Home Health Flexibility Act (H.R.3127/S.1725), effective January 1, 2022 does 
not alter Medicare’s criteria for establishing eligibility for the home health benefit as it relates to 
occupational therapy (OT). The expanded OT role only applies to rehabilitation cases. Specifically, an 
occupational therapist may conduct the initial assessment and SOC Comprehensive Assessment if the 
physician's referral order does not include skilled nursing care but does include (1) occupational therapy, 
and (2) physical therapy or speech language pathology. 

Category 4b 

M1306 and M1311 
Question 4: I have a question about the current guidance that states: If a pressure ulcer/injury is 
surgically closed with a flap or graft, it should be considered a surgical wound and not a pressure 
ulcer/injury. If the flap or graft fails, it should still be considered a surgical wound until healed. 

Is this in reference to ANY point in time that the flap/graft fails?  For example, if the area of flap/graft 
heals and has been 100% re-epithelized for greater than 30 days and a patient subsequently develops 
a wound at the site of the original flap/graft, would it be considered failed surgical site or would it be 
considered a pressure ulcer/injury?   

Answer 4: If a pressure ulcer/injury was closed with a skin graft or flap, the surgical wound healed, and 
another pressure ulcer/injury forms in the same anatomical location due to pressure, then this would be 
considered a pressure ulcer/injury. Note it should be staged at the highest stage the pressure 
ulcer/injury was prior to closure, unless currently presenting at a higher stage or unstageable. 

M1340 
Question 5: Would a pacemaker or an implantable loop recording device be considered a surgical 
wound once the initial insertion site has been fully epithelialized for at least 30 days?  

Answer 5: The incisions created to implant a pacemaker or loop recording device are surgical wounds 
until re-epithelialization has been present for approximately 30 days at which time they become scars. 
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At that point they would no longer be considered current surgical wounds, as neither the pacemaker nor 
the loop recording device, are a venous access device nor an infusion device. 

M1710 and M1720 
Question 6: I am looking for clarification on when to code response 4 for M1710 - When Confused and 
response 3 for M1720 - When Anxious. I know the look back period is the last 14 days however there 
is no definition for “4 - Constantly” (for M1710) or “3 - All of the time” (for M1720). For “4- 
Constantly” (M1710) or “3- All the time” (M1720) to be marked, would the patient have to have been 
confused or anxious for the entire 14 day look back? Or would Constantly or All of the time apply if 
the patient was confused or anxious for a period of time shorter than the 14 day look back such as for 
an entire 24-hour period (constantly for at least one day)? 

Answer 6: The intent of M1710 - When Confused (Reported or Observed Within the Last 14 Days) is to 
identify the time of day or situations when the patient experienced confusion, if at all. M1710 response 
4 - Constantly is indicated if a patient was confused at all times during the entire look back period of 14 
days. 

The intent of M1720 - When Anxious (Reported or Observed Within the Last 14 Days) is to identify the 
frequency with which the patient has felt anxious within the past 14 days. M1720 response 3 - All of the 
time is indicated if a patient felt anxious at all times during the entire look back period of 14 days. 

M2010 
Question 7: If a patient is not taking any high-risk medications at home, but goes to an outpatient 
oncology clinic for chemotherapy infusions how is M2010 - Patient/Caregiver High-Risk Drug 
Education answered? 

Answer 7: M2010 - Patient/Caregiver High-Risk Drug Education identifies if clinicians instructed the 
patient and/or caregiver about all of the patient’s high-risk medications. High-risk medications should be 
identified based on one or more authoritative sources and would be identified from medications 
included on the patient’s reconciled medication profile. 
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